Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια, ρευματική πάθηση που επηρεάζει τις αρθρώσεις των ποδιών, των χεριών και της σπονδυλικής στήλης. Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να προσβάλλει μία μεγάλη άρθρωση όπως το γόνατο ή περισσότερες αρθρώσεις αν το πρόβλημα εντοπίζεται στα χέρια ή τη σπονδυλική στήλη. Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα μέσης ή μεγαλύτερης ηλικίας και οφείλεται στη φυσιολογική φθορά των αρθρώσεων. Η εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα αποτελεί την πιο συχνή πάθηση των αρθρώσεων. Εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Ποιες οι αιτίες εμφάνισης της οστεοαρθρίτιδας;

Τα ακριβή αίτια της οστεοαρθρίτιδας δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Μελέτες έχουν αποκαλύψει παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της πάθησης.

* Η ηλικία

* Το γυναικείο φύλο

* Η παχυσαρκία

* Γενετικοί παράγοντες

* Οι κακώσεις

* Η επαναλαμβανόμενη επαγγελματική επιβάρυνση

* Ασθένειες όπως ο διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός

* Οι δυσμορφίες των οστών

κ.α.

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται;

Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας αρχίζουν να εκδηλώνεται σταδιακά. Τα κυριότερα είναι:

* Πόνος στην περιοχή της άρθρωσης που εκδηλώνεται μετά από έντονη δραστηριότητα και καταπόνηση, ενώ υποχωρεί όταν η άρθρωση δε φέρει βάρος. Στα πρώτα στάδια ο ασθενής μπορεί να αντιμετωπίσει τον πόνο μετά από ανάπαυση ή με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Σε επόμενα στάδια ο ασθενής συνεχίζει να πονά ακόμα και μετά από ανάπαυση, ενώ ο πόνος γίνεται αισθητός σε κάθε κίνηση.

* Δυσκαμψία μετά από ακινησία. Ο ασθενής παρατηρεί ότι δυσκολεύεται να κινήσει την άρθρωση που πάσχει. Αρχικά η δυσκαμψία υποχωρεί μέσα σε λίγα λεπτά, σε προχωρημένα στάδια όμως μπορεί να γίνει μόνιμη και να οδηγήσει σε πλήρη ακινητοποίηση της άρθρωσης.

* Διόγκωση της άρθρωσης και παραμόρφωση σε προχωρημένα στάδια της οστεοαρθρίτιδας.

Σε ποια σημεία του σώματος εμφανίζεται η οστεοαρθρίτιδα;

Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να προσβάλλει όλες τις αρθρώσεις του σώματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις παρατηρείται σε αρθρώσεις που σηκώνουν βάρος δηλαδή τα γόνατα, τη σπονδυλική στήλη, τον αυχένα και σπανιότερα στους καρπούς. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει ακόμη και απλές κινήσεις του ασθενής όπως το λύγισμα του γόνατος. Λόγω των συμπτωμάτων ο ασθενής χρησιμοποιεί όλο και λιγότερο την άρθρωση, γεγονός που οδηγεί σε ατροφία των μυών. Κάποιες φορές η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να είναι ασυμπτωματική όπως στην περίπτωση των χεριών. Σε αυτά τα περαστικά δε χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή άλλα συστήνεται πρόγραμμα ασκήσεων.

Πώς γίνεται η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας;

Η διάγνωση στηρίζεται στα συμπτώματα, τη λήψη ιστορικού και με βάση τα αποτελέσματα των ακτινογραφιών. Η ακτινογραφία θα δείξει τυχόν στένωση στην απόσταση μεταξύ των οστών της άρθρωσης. Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να ζητηθεί και αξονική ή μαγνητική τομογραφία για να εντοπιστεί η θέση της πάθησης ενώ μέσω αιματολογικών εξετάσεων μπορούμε να εντοπίσουμε την ύπαρξη αρθρίτιδας φλεγμονώδους αιτιολογίας.

Τι είναι η χειροπρακτική;

Η χειροπρακτική είναι η επιστήμη που στοχεύει στην ενεργοποίηση του νευρικού συστήματος και την αποκατάσταση μυοσκελετικών προβλημάτων και μπορεί να βοηθήσει άτομα όλων των ηλικιών. Στόχος του χειροπράκτη είναι η επαναφορά της λειτουργικότητας του μυοσκελετικού συστήματος και η διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας.

Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να θεραπευτεί;

Η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας αρχικά περιλαμβάνει τη λήψη αναλγητικών φαρμάκων για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και άλλων σκευασμάτων που σχετίζονται με την επιβράδυνση της εκφύλισης του αρθρικού χόνδρου. Σημαντικό κομμάτι της θεραπείας αποτελεί και η χειροπρακτική που βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών περιμετρικά της άρθρωσης που πάσχει. Όταν ο πόνος είναι πολύ έντονος εκτός από τα αναλγητικά, εφαρμόζονται στην περιοχή και κάποιες αλοιφές. Η απώλεια βάρους σε παχύσαρκα άτομα συμβάλει θετικά στη μείωση των πιέσεων στις αρθρώσεις που σηκώνουν βάρος. Επίσης δραστηριότητες όπως η κολύμβηση, το ποδήλατο ή το περπάτημα αυξάνουν την αντοχή και βελτιώνουν το εύρος κίνησης των αρθρώσεων.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η χειροπρακτική στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας;

Οι βλάβες (εκφύλιση) που έχουν προκληθεί στις αρθρώσεις δεν μπορούν να αναστραφούν. Η χειροπρακτική στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργικότητας των αρθρώσεων και τον περιορισμό του πόνου και της φλεγμονής. Ο χειροπράκτης θα εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος και τις συνέπειες στη λειτουργικότητα του μυοσκελετικού συστήματος. Εκτός από τη θεραπεία που γίνεται στο ιατρείο θα συστήσει και ένα πρόγραμμα ασκήσεων για το σπίτι, και θα μάθει στον ασθενή να στέκεται και να κινείται σωστά.

Πόσες συνεδρίες θα χρειαστούν;

Οι διάρκεια των συνεδριών εξαρτάται από τη σοβαρότητα του περιστατικού, την ηλικία, την εργασία και την ανταπόκριση του ίδιου του οργανισμού. Γενικά μετά από τρεις περίπου επισκέψεις τα σημάδια βελτίωσης είναι εμφανή.

Πότε επιλέγεται η χειρουργική αντιμετώπιση;

Όταν η αρθρική φθορά είναι εκτεταμένη και δε μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη συντηρητική θεραπεία, τότε συστήνεται η χειρουργική αποκατάσταση. Οι επεμβατικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπιστεί η οστεοαρθρίτιδα είναι η αρθροσκόπηση και η αρθροπλαστική.